Date   

Re: FYSETC S6 V2 compilation errors #S6

fred1984
 

I'm going to run tests on another computer,


Re: FYSETC S6 V2 compilation errors #S6

fred1984
 

I don't have an answer when I type the comman " : GVP # " 

DEBUG LED does not stop flashing after upload. (it starts blinking at the end of the upload). When I go back to jumper RUN , it stops flashing.



Re: Slew speed weirdness

Eric Esch
 

It may also be prudent to voltage drop / ohm test the wiring from driver to motors, and possibly power supply to make sure we aren’t having any issues there. Also, are both axis suffering from reduced slew speed or just a single axis? If both are suffering, I doubt it is a driver issue and more then likely a software, or power supply issue. 

if you believe it to be a driver issue, swap the position of the drivers and see if the reduced speed follows the “suspect” driver. 


Also remember that electrical Gremlins generally live in the grounds. Ie a bad ground can cause some really weird crap to happen in seemingly unrelated parks of the system.


Re: Slew speed weirdness

Khalid Baheyeldin
 

Looks like your suspect driver works well with low speeds.
That tells me it is not damaged.

Let us have some specifics.

What are the motors you are using?
Are they 1.8 (200 step) or 0.9 degrees (400 steps per rotation)?
What is their max current rating?
Did you use a different microstepping for GOTOs? That is one way of speeding up slewing.

Attach the config file that you used last.


Re: FYSETC S6 V2 compilation errors #S6

Dave Schwartz
 

There is no LED on the S6 I would consider to be a debug LED. If you added the external tracking LED, that would be something that would flash but only if you had enable TRACK_AUTOSTART, otherwise it turns on solid a short time after power up. A heater LED could also flash but that would require you to have configured one as an auxiliary feature with a default value of ON. Which LED do you mean?

As for testing if OnStep is running, there is a method at the bottom of this Wiki page https://onstep.groups.io/g/main/wiki/3915

On 2021-10-13 7:20 a.m., fred1984 wrote:
looks like it loaded now. Redid the spreadsheet generator now with version 4X. The Debug led is still flashing. I imagine that now I return the BOOTO jumper to its normal position. I will try to test it. I still don't know how to test with Onstep. I will study the Wiki. Thank you very much Khalid
--
This email has been checked for viruses by Avast antivirus software.
https://www.avast.com/antivirus


Re: FYSETC S6 V2 compilation errors #S6

fred1984
 

looks like it loaded now. Redid the spreadsheet generator now with version 4X. The Debug led is still flashing. I imagine that now I return the BOOTO jumper to its normal position. I will try to test it. I still don't know how to test with Onstep. I will study the Wiki. Thank you very much Khalid


Re: FYSETC S6 V2 compilation errors #S6

fred1984
 

O sketch usa 188460 bytes (41%) de espaço de armazenamento para programas. O máximo são 458752 bytes.
Variáveis globais usam 14348 bytes (10%) de memória dinâmica, deixando 116724 bytes para variáveis locais. O máximo são 131072 bytes.
      -------------------------------------------------------------------
                       STM32CubeProgrammer v2.8.0                  
      -------------------------------------------------------------------
 
 
 
USB speed   : Full Speed (12MBit/s)
Manuf. ID   : STMicroelectronics
Product ID  : STM32  BOOTLOADER
SN          : STM32FxSTM32
FW version  : 0x011a
Device ID   : 0x0421
Device name : STM32F446xx
Flash size  : 512 KBytes (default)
Device type : MCU
Device CPU  : Cortex-M4
 
 
 
Memory Programming ...
Opening and parsing file: OnStep.ino.bin
  File          : OnStep.ino.bin
  Size          : 188956 Bytes
  Address       : 0x08010000 
 
 
Erasing memory corresponding to segment 0:
Erasing internal memory sectors [4 5]
erasing sector 0004 @: 0x08010000 done
erasing sector 0005 @: 0x08020000 done
Download in Progress:
 
 
File download complete
Time elapsed during download operation: 00:00:10.594
 
RUNNING Program ... 
  Address:      : 0x8000000
Start operation achieved successfully
 


Wi-Fi issue

Martin Chapman
 

Hi again team, I have just installed the latest version of Onstep, now my Wi-Fi is playing up, I'm using the Wemos D1 mini V3.0, the blue light keeps flashing, My phone, tablet and laptop all say they are connected but the app on the phone and tablet, and Sky planetarium all say cannot connect. Any Idea what dumb thing I have overlooked this time? I suspect it is an ID10T issue.......
Thanks in advance.
Mart.


Re: Slew speed weirdness

Martin Chapman
 

Thanks, Khalid, didn't make any difference really, other than my Max slew speed has dropped from 4 deg/sec to 3. beginning to suspect I may have a damaged driver after all. I will upload the latest Onstep version and try again, might try putting my original S2209 drivers back in. 
KR.
Mart.


Re: No Com port after flashing FYSETC S6 V2

Ken Hunter
 

I'd tru shutting down OnStep, remove the USB connector.Power cycle the PC and start over. I see this at times when I am flashing multiple ESP32's.
Typical WINDOZE behaviour.


Re: FYSETC S6 V2 compilation errors #S6

fred1984
 

I did the whole process:

"Also, on Windows, you need to use STM32CubeProgrammer in DFU mode, as described on this page. Important: On Windows, the STM32Duino package uses a script to call the STM32CubeProgrammer in command-line mode to perform the actual upload. This script contains an incorrect address for the code segment start address (its probably correct for some boards but not the FYSETC S6). Currently the only way to change this to the correct value is to edit the script according to these instructions: locate the file stm32CubeProg.bat. It should be at ~AppData\Local\Arduino15\Packages\STM32\Tools\STM32tools\1.4.0\tools\win\STM32CubeProg.bat but if the location changes in the future due to package updates you may need to search for it starting at ~\AppData\Local\Arduino15.

Open the file in your favorite editor Change the value on the 'SET ADDRESS' line from 0x8000000 to 0x8010000 Save and exit"


Re: FYSETC S6 V2 compilation errors #S6

fred1984
 


I can open STM32CUBE and connect with the board.


Re: FYSETC S6 V2 compilation errors #S6

fred1984
 

Yes. the jumper is set to DFU mode. the STM32CUBE and connect with the board


Re: FYSETC S6 V2 compilation errors #S6

fred1984
 

Yes. the jumper is set to DFU mode. I can't open the STM32CUBE and connect with the board.


Best available steppers, boards, controllers, etc?

Guy Brandenburg
 

We have a venerable but beefy and smooth university-grade German equatorial mount from the 1970s, whose “dumb” electro mechanical drive has clutches and variable-speed controls that have been an intermittent problem from Day 1. The RA drive is currently on my desk; the old clutch pads had come off. Adjusting the new pads and gears and solenoids is not trivial!

We are therefore looking seriously into converting to an OnStep drive. One major problem: the various boards, controllers, etc recommended on various parts of the OnStep wiki either seem to have compatibility issues or else are not in stock and/or not being produced.


we are neophytes at building anything this complex.

I have the RPM measurements for the various gears. For example, tracking speed on the worm gear that sticks out in that photo is 5 rpm with no load. The synchronous motor that drives all this is rated at 60 rpm with a torque of 1/900 HP. 

So does that mean that the worm gear would need a torque of 12 times 1/900 horsepower? And we could use a belt with two sheaves of equal size, and a geared stepper mostly running at 5 rpm, or a 1:2 pulley ratio with 10 rpm?

what are the current driver and controller and board recommendations for something like this?

thanks so much.

Guy Brandenburg
Hopewell Observatory


Re: Slew speed weirdness

Khalid Baheyeldin
 

Any easy way to generate a new Config.h, is using the OCG.
After you do this, change the IRUN and IGOTO per the formula on the stepper adjustment page that Howard linked to.
Then test and see how it goes.


Re: Slew speed weirdness

Martin Chapman
 

Thanks, Dave, yes, my bad, Typo on my end, they are indeed Bigtreetech TMC 5160s
Thanks for pointing that out.
KR.
Mart.


Re: Slew speed weirdness

Dave Schwartz
 

Those are 5160 drivers - I can see the discrete MOSFETs under the bottom end of the heatsink on the upper module. These modules come with that long heatsink that sticks onto the MOSFETs at either end because that is where the heat is produced, not in the 5160 chip itself. These modules have no Vref trimpot, as stated in the 'adjustment' link Howard provided, and must be done using the configuration settings (AXIS[1|2]_DRIVER_IRUN, AXIS[1|2]_DRIVER_IGOTO, AXIS[1|2]_DRIVER_IHOLD). Also use the correct AXIS[1|2]_DRIVER_MODEL.

On 2021-10-12 9:14 a.m., Martin Chapman wrote:
Thanks Howard, Vref is not adjustable on these drivers. Balance is okay, everything seems to move freely and I'm using 24V. I'm baffled by why I can only do the alignment at the slowest setting but after that can crank it right up with no problems?
Can I use the same config file for the latest version?
Thanks again.
Mart.
--
This email has been checked for viruses by Avast antivirus software.
https://www.avast.com/antivirus


Re: Slew speed weirdness

Martin Chapman
 

Thanks, Howard, I will look into this.
KR.
Mart.


Re: Slew speed weirdness

Howard Dutton
 

On Tue, Oct 12, 2021 at 06:42 AM, Martin Chapman wrote:
Er, okay, where would that be then, if it's not too much trouble to ask?
Stepper Driver Adjustment

1421 - 1440 of 38752